Iona de Marin Sorescu – bis ! 29 si 30 noiembrie orele 18:00

by / vineri, 01 noiembrie 2013 / Published in Evenimente

Iona de Marin Sorescu la Salina Turda

Spectacolele  vor  avea loc în 29,30 noiembrie, ora 18.00 la  Salina Turda – intrarea Salina Durgau (Aleea Durgau, nr. 7)

Biletele se pot rezerva la nr. de telefon 0364-260.940 sau pe biletmaster.ro. Valoarea biletului fiind de  50 de lei, respectiv 20  lei, cu reducere.

Organizatorii vor pune la dispoziţia spectatorilor autocare gratuite, care vor pleca la orele 17.30 de la Teatrul Naţional – intrarea actorilor.

 

„Aseara l-am vazut pe Iona. Cine are ”un fir de suflet” n-are cum sa nu rezoneze cu textul si cu interpretarea actorului Vidamski Florin. Salina Turda, spatiul cel mai potrivit posibil. Iona si dublul sau launtric, un solilocviu sustinut de ecoul creat in mod natural. N-am perceput nici o clipa un spatiu apasator, angoasant, amenintator, ci dimpotriva, unul ideal, eliberator. Cu un final imprevizibil, fara gestul extrem, de contopire cu Fiinta Universala prin spintecarea abdomenului. Ramai cu impresia ca dupa strabaterea traseului initiatic, comun, pana la urma, se lasa, si el, ca noi toti, in puterea destinului. Am rezonat, am respirat (”vreau sa respir putin si cu podul palmei”), am lacrimat (”sunt ochii mei aceia care ma privesc”? ). ”Dac-ar sti omul unde se afla in fiecare clipa”….aseara am stiut. Precum Iona, parca asteptai sa treaca Dumnezeu… pe apa… (”as vrea sa treaca Dumnezeu pe aici…”). Cand am iesit din salina, unii se mirau ca se intunecase deja . Apoi, si-au amintit: ”Vreau sa prind soarele, sa-l pun la sarat, poate tine mai mult…” Si sunt convinsa ca a mai existat o clipa in care toti ne-am gandit la mama. ”Eu cred ca exista in viata lumii o clipa cand toti oamenii se gandesc la mama lor. ” Eu cred ca mai exista o clipa in care tuturor ne vine sa strigam in acelasi timp: ”Mama, mi s-a intamplat o mare nenorocire, mai naste-ma o data!”. Si abia atunci as fi si mai convinsa ca ar trebui sa existe gratare la intrarea in suflet, ca sa nu mai intre oricine in el. ”Daca nu exista ferestre, trebuie sa le inventam”, ei bine, Florin Vidamski le-a inventat, le-a creat si le-a deschis larg,pentru ca noi sa putem patrunde in Universul subtil, plin de simboluri si semnificatii, dar mai ales, ne-a ostoit dorinta de a vedea pe cineva trecand pe drum… Multumesc si felicitari, pentru o seara mitica!” Diana Elena (19 octombrie 2013).

Mihaela Panainte a devenit cunoscută în spaţiul teatral atât ca animator al Teatrului ”Sala Mică”din 2009,  cât şi pentru montarea sa cu Scaunele de Ionesco, jucată la fabrică de scaune Antares , în premieră mondială. Regizoarea va monta în perioada următoare o altă piesă ionesciană, Noul locatar, la Teatrul Municipal din Baia Mare.

 Florin Vidamski a studiat actoria la Cluj. A jucat în teatrele din Cluj, Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe – unde din 2007 până în 2009 a fost directorul teatrului.  A lucrat ca profesor în Germania (Burghausen) la Academia Athanor condusă de reputatul regizor David Esrig, urmând să-şi susţină anul viitor teza de doctorat “Drumul spre spectacol prin Metoda David Esrig” la UNATC Bucureşti. A jucat în câteva spectacole antologice regizate de Radu Afrim, între care Trei surori.

Tagged under:
TOP