Opinia specialistilor privind activitatea de imbunatatire a microclimatului din Salina Turda

Prin studiul privind conditiile de microclimat din Salina Turda efectuat de specialistii din cadrul Institutului National de recuperare medicina fizica si balneoclimatologie se recomanda inlocuirea periodica a sarii marunte de pe pardoseli in vederea mentinerii puritatii sarii si pentru eliminarea contaminarii cu alergeni.( CSP II doctor Iuri Simionca – presedinte Comisie Permanenta  de Speleoterapie din cadrul Uniunii Internationale de Speologie).

In Salina Turda nu se extrage sare si nu exista activitate de exploatare a sarii din zacamant. Activitatea de exploatare se derulează în perimetre de exploatare instituite, cu rezerve de substanță minerală utilă omologate de autoritatea competentă (ANRM) pe baza unor documentații  specifice acestui domeniu.

Salina Veche Turda este situată într-o zonă subminată (în aceste zone se interzice derularea oricăror activități de producție; singurele lucrări admise sunt cele de protecție a lucrărilor miniere existente în vederea conservării acestora, în vederea asigurării stabilității formațiunilor geologice în subteran și a teritoriilor situate la suprafață, în acoperișul lucrărilor miniere în discuție), inclusă într-un perimetru de protecție minieră a zăcământului de sare Turda – Valea Sărată și în pilierul de siguranță instituit pentru protecția zonei urbane locuite din vecinătatea zăcământului.

În subteran, evacuarea sării de pe vatra minei Rudolf este o operațiune impusă de exploatarea în condiții optime a obiectivului turistic Salina Turda.

Nivelarea vetrei minei Rudolf la finalul lucrărilor derulate prin proiectul de modernizare a salinei s-a făcut prin rambleiere cu sare macrocristalină umectată cu apă sărată și tasată cu ajutorul unui cilindru compresor. Datorită circulației turiștilor a avut loc un proces de fărâmițare (automăcinare) a sării macrocristaline și transformarea ei în praf de sare in amestec cu alte tipuri de particule minerale sau de alta natura (praf de casa). Prin transportul pe tălpile încălțămintei turiștilor acest a ajuns în lifturi, pe scări și pasarelelor de circulație din salină. În lifturi, a afectat funcționarea corectă în special a ușilor și s-a depus pe glisiere, iar de pe căile de circulație pietonală praful de sare de pe pardoseală și scări, cade pe îmbrăcămintea sau pe părul vizitatorilor, antrenat de încălțămintea turiștilor aflați în mișcare la un nivel superior.

În contextul prezentat, se impune înlocuirea periodică a sării utilizată pentru nivelarea pardoselii minei Rudolf o data la cinci ani sau de cate ori este nevoie, (conform studiilor realizate de specialisti) .

Sarea care substituie nisipul din locurile de joacă pentru copii va fi înlocuită cu alta curată și în acest fel plăcerea jocului în sare nu va fi afectată în nici un fel.

Tot în același context se impune curățarea sării de pe scări și pasarelele de circulație. Se apeleaza la utilizarea aspiratoarelor ca urmare a necesității de a efectua această operațiune chiar în prezența turiștilor atunci când aceasta se impune.

Utilizarea aspiratoarelor nu afecteaza în nici un fel sarea secundară depusă sub forma unor eflorescențe pe părțile componente ale construcțiilor miniere din lemn din salină.

Aerosolul salin se formează prin contactul aerului din subteran cu pereții de sare ai camerelor de mină, încărcarea cu aerosol fiind în dependență directă de timpul de contact între aer și peretele de sare. Particulele de sare din atmosfera minei trebuie să aibă dimensiune mai mică de 5 microni, pentru ca eficiența în tratamentul afecțiunilor respiratorii să fie maximă. Viteza de sedimentare este direct proporțională cu dimensiunea particulei. Durata de zbor a aerosolului este invers proporțională cu dimensiunea particulei și este influențată de umiditate.

În baza celor de mai sus, cu certitudine  evacuarea și înlocuirea prafului de sare in amestec cu alte tipuri de particule minerale sau de alta natura (praf de casa) nu influențează concentrația de aerosol salin din subteran.

Consilier geolog –  dr. ing. Ovidiu Mera

Secretar Comisia Permanenta de Speleoterapie din cadrul Uniunii Internationale de Speologie

Dragi vizitatori,
În intervalul 29 Martie - 2 Aprilie 2024, Salina Turda va fi deschisă zilnic, între orele 09.00 - 18.00, cu ultima intrare în subteran la ora 17.00.
Vă așteptăm cu drag!

Dear visitors,
During the 29th of March - 2nd of April 2024, Turda Salt Mine will be open daily, from 9.00 am to 6 pm, with the last access in the underground at 5 pm.
Looking forward to having you!